De Bryton Rider S800, Bryton's nieuwe topmodel GPS-computer

Met de Bryton Rider S800 kun je alle kanten op. Ga je voor optimale statistieken tijdens je bergrit of maak je liever gebruik van de functie groepsritten? Met de Bryton Rider S800 kun je het allemaal beleven. Ambassadeur Robert van Dalen (@robertvdalen) heeft de Bryton Rider S800 uitgebreid getest. Lees hier wat hij over het topmodel van Bryton schrijft.

Na 6 jaar de Garmin edge 820 fietscomputer te hebben gebruikt werd het hoogtijd voor een nieuwe. Steeds vaker had ik afgebroken fietsritten op Strava en was ik dan ook erg blij met de Bryton Rider S800 als nieuwe metgezel tijdens mijn ritten. Het nieuwste model van Bryton heeft een erg mooie look gekregen. De S800 is letterlijk het grote broertje van de nog recente S500, heeft een groter touchscreen van 3,4 inch en is slank vormgegeven voor een mooie look op de fiets. Ikzelf heb hem niet gemonteerd met de bijgeleverde mounts maar gemonteerd op mijn Specialized tarmac SL7 computermount. Dit geeft een extra strakke en aerodynamische look. De installatie gaat super makkelijk en vergt geen hogere wiskunde. Het koppelen van de sensoren gaat ook in een fluitje van een cent. Ik koppel enkel mijn vermogensmeter die tevens dient als cadanssensor. Ready to go!

Bryton Active app

De meeste mensen zullen de Bryton Active- app voornamelijk gebruiken om te linken naar Strava , om ritgegevens automatisch te synchroniseren en routes naar het apparaat te uploaden. De app zelf is goed ingedeeld met vier primaire tabbladen: resultaten, plannen, profiel en instellingen. De app is net als het toestel simpel en overzichtelijk in gebruik. Met de app is het ook veel sneller om de S800 te configureren via het tabblad instellingen. Op deze manier stel ik een aantal gegevensschermen in met lekker veel data op het scherm. Onder de resultaten kan ik eerdere ritten analyseren en mijn kilometertotalen van de hele week zien. Onder plannen kan ik simpel routes en trainingen maken, maar ook routes en trainingen van derden inladen.  

Navigeren

Navigatie blijft natuurlijk een van de voornaamste functies op een gps fietscomputer. Bryton maakt gebruik van de regionale OSM-kaarten die vooraf zijn geïnstalleerd en die maken routebegeleiding en afslag-voor-afslag-instructies mogelijk. Bryton claimt dat de batterijduur 36 uur betreft. Dit is heel fijn omdat je niet altijd de fietscomputer aan de lader hoeft te leggen en toch heerlijk kan genieten van (extreem) lange ritten. De 36 uurstraining heb ik zelf nog niet gehaald, dus bewijzen kan ik het nog niet, maar bij de langere ritten tot zes uur merk ik tot mijn plezier dat de batterij inderdaad zeer duurzaam is. De navigatie werkt in de praktijk zeer prettig. Met de 'surprise me' functie die de naam “explore” draagt selecteer ik makkelijk hoever ik wil rijden en de S800 geeft een drietal routes vanaf het startpunt. Dankzij het grote kleurenscherm en de duidelijke visuals is alles super duidelijk. En mocht je toch onverhoopt een keer van de route afgeweken zijn, dan zorgt de herberekeningsfunctie ervoor dat je snel weer op koers ligt. Een groot pluspunt is dat je altijd naar huis kan navigeren met deze fietscomputer, ook wanneer het al donker wordt. Dankzij de ingebouwde lichtsensor past het scherm zich namelijk aan naar alle omstandigheden. Zo ligt het scherm extra op wanneer het begint te schemeren.

Live track

Als ik een minpunt zou moeten bedenken is het de ontbrekende ongevallendetectie. Maar wat wel mooi is, is dat je een link kan genereren met de Bryton Live Track. Deze heb ik gedeeld met mijn vriendin, zodat ze me real time kan volgen. Zo rijd ik toch met een veilig gevoel rond wanneer ik in het buitenland alleen de bergen in ben. Ook is deze track uitermate geschikt wanneer je bijvoorbeeld tijdens een Gran Fondo mensen je resultaten nauwkeurig op de voet wilt laten volgen. 

Climb challenge

De Rider S800 beschikt over de Climb Challenge-functionaliteit. Als fanatiek klimmer kijk ik er naar uit om deze functie te gaan testen. Helaas heb ik tot nu toe deze functie nog niet kunnen uitproberen, maar ik vind het fantastisch dat Bryton deze functie aanbiedt. Wanneer je een beklimming nadert, schakelt de S800 over naar de klimsectie-pagina, die een overzicht van de klim die nadert. De beklimming wordt grafisch weergegeven en gebruikt kleurcodes afhankelijk van hoe steil de klim is. Hierdoor kan je makkelijk mee volgen en weet je wanneer de zwaarste en steilste stukken er aan zitten te komen.

Group rides

De functie groepsritten is iets wat ik vermoed niet te gaan gebruiken op korte termijn, omdat mijn fietsmaten nóg niet allemaal overstag zijn voor de Bryton. Met de Bryton Active-app kies je een route, nodig je vrienden uit in je groep en krijgen alle groepsleden dan live updates, waarbij je ze allemaal op je toestel kan zien rijden. Je kan aanmoedigingen of statusupdates naar je vrienden sturen door spraakinvoer te gebruiken. Hiervoor heb je wel allemaal dit specifieke model Bryton nodig. 

Conclusie

De Bryton Rider S800 is een slanke en veelzijdige fiets-GPS-computer met alle functionaliteiten die ik nodig heb als fanatiek fietser. Het 3,4-inch scherm is lekker groot, met uitstekende helderheid in de zon of in situaties met weinig licht, ideaal om heel veel data op te tonen of goed genavigeerd te worden tijdens het fietsen. Dankzij de mooie en slanke vormgeving, gebruik ik deze fietscomputer ook heel graag tijdens mijn fietswedstrijden en draagt hij zeker bij aan een gesoigneerd plaatje!

Deze recensie is geschreven door Robert van Dalen

Posted in: