Ultra rider Daniel Polman wint de Race Across Germany!

Het hoogtepunt van mijn seizoen 2021 was de 1116 km lange Race Across Germany. Ik nam deel aan deze race, omdat het parcours erg lijkt op de langste etappes van de Red Bull Trans Siberian Extreme. Dat zou mijn grote doel voor dit jaar worden, maar is uitgesteld naar volgend jaar. De Isaac Meson Disc werd tijdens de Race Across Germany mijn racepaard. Deze racebike wordt ook mijn belangrijkste wapen in de 9100 km lange ultracycling strijd in Rusland. Daarom koos ik voor de self-supported categorie in Duitsland. Normaal wissel ik tijdens races van Isaac fiets naargelang het terrein. Tijdens deze race had ik geen kans om te wisselen, omdat ik zonder volgwagen racete. Ik moest alle tijd doorbrengen op de Isaac Meson. Het resultaat? Deze machine werkt perfect, zowel op vlak als op heuvelachtig terrein!

De route van Race Across Germany (RAG) brengt solo- en teamracers van Flensburg in het noorden (grens met Denemarken) naar Garmisch-Partenkirchen in het zuiden (grens met Oostenrijk). De eerste helft van de race is voornamelijk vlak en dus vloog ik met mijn Meson als een raket. Misschien was ik soms te snel: Op de 110 km. maakte ik een grote navigatiefout, wat mij veel tijd en posities kostte. Het resulteerde in 11 km extra... Maar ik vond de motivatie om met dit probleem om te gaan en probeerde hard te pushen om terug voorin het veld te geraken. Na 24 uur zat ik dicht bij de 700 km grens. Ik deed slechts enkele korte stops voor een toiletpauze en het bijvullen van water (voornamelijk in de dorpen door de lokale bevolking). De tweede helft van het parcours betekent een constante en eindeloze opeenvolging van beklimmingen. 

Wedstrijden rond de 1100 km zijn vrij lastig. Als je succes wilt hebben, moet je van de start tot de finish snel gaan. Er is geen tijd om te slapen. De laatste 130 km waren echt zwaar voor mij. Het was een regenachtige koude nacht. Ik vocht tegen de slaperigheid en de hevige pijn in mijn voetzolen. Ze waren beschadigd door de constante druk en nattigheid. 14 km voor de finish moest ik mijn fietsschoenen uitdoen en een tijdje over de kleine steentjes lopen. Dat hielp me om een beetje te regenereren en ik vond net genoeg kracht voor de laatste km! De finish van deze wedstrijd is echt waanzinnig. Alle renners moeten een klim van 30% overwinnen naar de skischans van Garmisch-Partenkirchen (na heel Duitsland te hebben doorkruist). Wat een zwaar einde van het Duitse ultracyclingverhaal! 


Na 43 uur en 16 minuten bereikte ik de eindstreep. Ik legde 1140 km af (24 km meer door enkele omwegen en navigatiefouten). Mijn strategie was om bij de start grote voedselreserves mee te nemen en tijdens de race 3 bidons (samen 2,3 L) te gebruiken. De fiets was zwaar, maar ik heb veel tijd uitgespaard omdat ik tijdens mijn stops niet naar eten moest zoeken. Ik heb maar twee keer een langere stop gemaakt, omdat ik eten moest kopen - de eerste keer bij het benzinestation, de tweede keer in de plaatselijke winkel. Ik voelde me comfortabel op mijn Meson, de benen waren sterk, het hoofd ook. De enige grote energiedips kreeg ik tijdens de eerste ochtend na ca. 20 uur rijden en op de laatste 130 km. Ik ben super blij met mijn prestatie - ik won de categorie solo self-supported en eindigde als 3e solo rijder (na twee rijders met de volgauto). 

Maar mijn verhaal eindigde niet alleen met het finishen van de RAG. Mijn project ging verder! Samen met mijn vrienden beklommen we de Duitse hoogste top Zugspitze (2962 m). Het is een lange alpiene beklimming die een gletsjer oversteekt en een aantal via ferrata passages bevat. We moesten een dag wachten in Ga Pa vanwege regenachtig en stormachtig weer. Na meer dan 15 km en 2100 m hoogteverschil (in minder dan 6 uur) stonden we op het hoogste punt van Duitsland. Ik ben er trots op dat ik een uniek bike&hike project heb opgezet dat een ultramarathon en de beklimming van een alpentop combineert. Dit project verbindt de zee met de gletsjer en doorkruist ook heel Duitsland en zijn hoogste top. Ja... Nog een gek verhaal!

Results Race Across Germany 2021:

Solo supported:

1. Dominik Meierhofer (AT), 37 h : 16 min

2. Marko Baloh (SLO), 40 h : 30 min

3. Björn Fischer (GER), 43 h : 30 min

Solo non-supported: 

1. Daniel Polman (CZE), 43 h : 16 min

2. Ulrich Seyfarth (GER), 46 h : 23 min

3. Peter Löw (GER), 47 h : 59 min

Posted in: